Hranice sociální disciplinace poddaného obyvatelstva. Panství Hluboká nad Vltavou v 17. a 18. století - Matlas, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Obecně je práce věnována společenským změnám, které vyústily ve vytvoření moderní společnosti. Nezabývá se však zjevnými institucionálními a strukturálními změnami. V centru pozornosti stojí naopak tiché nenápadné proměny morálních pravidel a dobových vzorců chování. Tyto proměny se pokouší zachytit nikoliv v dobové literární a normativní produkci, ale v každodenní praxi neprivilegovaných vrstev populace. V teoretické rovině vychází práce z konceptu sociální disciplinace a diskusí o jeho anti/etatistickém pojetí. Ústředním úkolem je zodpovězení otázky, zda lze tyto teoretické podněty využít a prakticky ověřit také v konkrétních podmínkách českého raně novověkého státu. Jako modelové prostředí bylo k tomuto účelu zvoleno typické jihočeské panství Hluboká nad Vltavou. Časově je práce formálně ohraničena léty 1661 a 1765, tj. příchodem nových majitelů na jedné a stupňujícími se aktivitami osvícenského absolutismu na straně druhé. K naplnění zvoleného cíle bylo využito kombinace kvantitativních i kvalitativních metod.
Boundary of social disciplining of subject population. Manor of Hluboká nad Vltavou in 17th and 18th Centuries.