Kvalita spánku hráčů SK Dynamo České Budějovice - Kalousek, Marek (Jihočeská univerzita, 2022)
V této bakalářské práci byla hlavním tématem kvalita spánku u hráčů SK Dynamo České Budějovice. Cílem této práce bylo zmapování kvality spánku u hráčů a také jejich subjektivní názor na jejich spánek. Sekundárním cílem bylo zjistit jaké cirkadiální preference převládají. Byly použity tyto metody, a to Pittsburský index kvality spánku (Buysse, 1989) a Dotazník ranních a večerních typů (Horne & Östberg, 1976). Teoretická část práce je zaměřena na popis spánku, fáze spánku, usínání, probouzení, kvalitu spánku, spánkovou hygienu, poruchy spánku a také na samotný klub SK Dynamo České Budějovice a na cirkadiální rytmy a chronotypy ve sportu. Respondenti byli profesionální fotbalisty SK Dynamo České Budějovice. Pittsburský index kvality spánku a dotazník ranních a večerních typů byly rozdány a vyplněny osobně v budovách SK Dynamo České Budějovice v Českých Budějovicích. Z výsledků vyplývá, že hráči mají dobrou kvalitu spánku a žádný z nich nemá vetší problémy se spánkem a nemusí brát žádné léky na spánek. V druhém dotazníku vyšlo, že hráči inklinují k nevyhraněnému typu, tzn. že v týmu SK Dynamo České Budějovice nepřevládá ranní ani večerní typ.
The quality of sleep of SK Dynamo České Budějovice
Keywords: Spánek; Fotbal; Kvalita spánku; Výkon; Spánková hygiena; Football; Sleep; Sleep hygiene; Performance; Sleep quality