Obchod s madagaskarskými a subsaharskými želvami čeledi Testudinidae chráněnými úmluvou CITES - Kunclová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Nadměrný sběr a ničení jejich přírodních biotopů je hlavní příčinou snížení početnosti populací ve volné přírodě, proto byla většina želv zařazena do úmluvy CITES. Tato práce zhodnocuje obchod s madagaskarskými a subsaharskými želvami čeledi Testudinidae za období 1978 2012, jako zdroj dat sloužila data CITES Trade databáze. Nejvíce dováženými druhy byly Stigmochelys pardalis, Testudo graeca a Kinixys homeana. Tyto exempláře byly nejvíce dováženy pro komerční důvody a jako exempláře chované v zajetí. Nejvíce vyváženými druhy byly Stigmochelys pardalis, Testudo graeca a Kinixys homeana opět převážně z komerčních důvodů a jako exempláře chované v zajetí.
Trade in Malagasy and subsaharan tortoises protected by CITES
Keywords: Testudinidae; import; export; zdroj; účel; komodity; CITES; Testudinidae; import; export; source; purpose; terms; CITES