Letovice 1613 - Bláhová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá událostmi v moravském městě Letovice v roce 1613. Zaměřuje se na vydání několika dokumentů, které měly ve městě právně zakotvit luterskou reformaci. Jde zejména o listinu o převodu práva na kolaturu, kterou letovické obci vydala lutersky orientovaná vrchnost. První kapitola se věnuje historii Letovic do začátku 17. století. V následující části je vylíčena náboženská situace na Moravě a postupné šíření reformace Martina Luthera. Další kapitola se zabývá hrabaty z Thurnu a Valsassina, kteří v roce 1613 vlastnili letovické panství. Poslední kapitola tvoří jádro bakalářské práce. Analyzuje listinu, inventář letovického farního kostela, soupis důchodů pro faráře, literátský řád a panské zřízení z roku 1561, tedy všechny texty, které byly v souvislosti s vydáním listiny zapsány do nově založené letovické městské knihy.
Letovice 1613
Keywords: historie; luterství; Letovice; hrabata z Thurnu; pamětní kniha; history; Lutheranism; Letovice; Counts of Thurn; memorial book