Rozvod a jeho dopad na děti - Záleská, Helena (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je zaměřena na děti, které prožívají rozvod svých rodičů a jejich reakce na tuto pro ně nepříjemnou situaci. Teoretická část nám vysvětluje pojmy rodina, manželství, rozvod, se kterými je pracováno v celé práci. Dále jsou uvedeny nějaké rozšiřující informace k rozvodu, jako druhy rozvodů, příčiny rozvodů a jedna kapitola věnující se tomu, jak správně mluvit s dětmi o rozvodu. Též je velký prostor v této části věnován dětským reakcím. Ty jsou rozděleny na ty nejdůležitější reakce, na reakce v podobě emoce a na reakce v podobě chování, dále na reakce krátkodobé a dlouhodobé, na reakce dětí podle pohlaví a podle toho zda jsou jedináčci, nebo mají sourozence a také na důvody, proč děti takto reagují. Část praktická obsahuje vyprávění respondentů, kteří rozvod zažili a respondenta, který rozvod nezažil. Ten je ale přesvědčen, že rozvod by byl řešením nepříznivé rodinné situace. Na základě těchto vyprávění je pak zpracována analýza, porovnávající jednotlivé respondenty.
Dysfunctional marriage and its impact on children psychology during youth
Keywords: rozvod; rodina; druhy rozvodů; dětské reakce; chování dětí; dětské emoce; krátkodobé reakce; dlouhodobé reakce; vlivy na rozvod; divorce; family; types of divorces; children´s reactions; children´s behavior; children´s emotions; short term reactions; long term reactions; influence on the divorce