Vliv pastvy v podhorských oblastech na biodiversitu bezobratlých - koprofágové - Svoboda, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá studiem vlivu různé intenzity pastevního zatížení na biodiversitu společenstev koprofágních brouků na třech pastvinách na Šumavě v jižních a západních Čechách. Na těchto lokalitách probíhala pastva s rozdílnými stavy zvířat: 78 kusů dobytka na první pastvině, 106 kusů na druhé a 162 kusů na třetí pastvině. K odchytu brouků byly použity padací pasti s návnadou čerstvého kravského exkrementu o objemu 1,5 l. Na každé pastvině nebo v její těsné blízkosti byly umístěny 3 pasti pro každou lokalitu. Doba exposice byla vždy 7 dní v měsíci, od dubna do října 2008. Celkem bylo takto odchyceno 8725 exemplářů o 33 druzích, náležících do čeledí: Scarabaeidae, Geotrupidae a Hydrophilidae. Na základě získaného materiálu byla u společenstev koprofágních brouků pro jednotlivé lokality sledována početnost druhů a exemplářů, druhová diversita, sezónní dynamika a distribuce biomasy. Bylo zjištěno, že vyšší zatížení pastvin pasenými zvířaty může mít positivní vliv na výskyt jedinců některých skupin koprofágních brouků. Další významnější důsledky různého zatížení pastvin pasenými zvířaty na tato společenstva se již nepodařilo zdokumentovat.
The influence of pasture on biodiversity of invertebrates in sub-mountain localities - coprophagous beetles
Keywords: koprofágní brouci; druhová diversita; Scarabaeidae; Geotrupidae; Hydrophilidae; sezónní distribuce biomasy; pastva; skot; coprophagous beetles; communities biodiversity; Scarabaeidae; Geotrupidae; Hydrophilidae; seasonal biomass distribution; pasture; cattle