Plánování experimentů - částečné faktoriálové plány - Urbánek, Milan (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je ukázat problematiku plných faktoriálních plánů, částečných faktoriálních plánů a jejich ekonomické využití. První část práce se zaměřuje na vysvětlení plánování experimentů a představuje základní matematické a statistické metody používané v plánování experimentů. Dále jsou ukázány metody řízení kvality, které používají plánování experimentů jako jeden ze svých nástrojů. V druhé části práce, tedy v aplikační části, je pro modelový příklad sestaven plný plán experimentu, částečný plán experimentu a saturovaný plán. Tyto plány byly zpracovány ve statistickém programu R. Výsledky pro jednotlivé plány jsou srovnány v závěru aplikační části. Ze srovnání vyplývá, že za použití správných metod, lze z částečných plánů vyvodit podobné závěry, jako z plánů plných. Lze tedy pro snížení nákladů sestavit pouze plán částečný, kdy bude potřeba provést pouze zlomek experimentů, než kolik by bylo zapotřebí pří použití plánu plného.
Design of Experiments - Fractional Factorial Designs
Keywords: plánování experimentů; částečné faktoriální plány; řízení jakosti; Design of Experiments; Fractional Factorial Designs; Quality Management