Názor veřejnosti na léčebné postupy používané na psychiatrii - Fillerová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
V bakalářské práci se zabývám aktuální problematikou léčby duševního onemocnění. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny důležité pojmy jako duševní zdraví a duševní porucha, včetně uvedení klasifikace duševních poruch. Jsou zde kapitoly věnující se duševnímu onemocnění jako společenskému problému, stigmatizaci a právní problematice duševně nemocných a jejich léčbě. Stručně je zde nastíněna historie psychiatrické péče a její vývoj a popsány některé důležité postupy používané při léčbě duševně nemocných v současnosti.Empirická část je věnována kvantitativnímu výzkumu pomocí dotazníkového šetření, jehož hlavním cílem je zjistit, jaký názor má laická veřejnost na léčebné postupy používané na psychiatrii. Jsou zde zpracovány získané údaje, ověřovány hypotézy a vyhodnocení většiny otázek je pro přehlednost znázorněno graficky. V závěru je vyjádřen můj vlastní názor na tuto problematiku a shrnutí výsledků šetření.
Public Opinion on Methods of Treatment Used at Psychiatric Wards
Keywords: duševní onemocnění; stigmatizace; léčba duševně nemocných; léčebné postupy; restriktivní opatření; farmakoterapie; psychoterapie; elektrokonvulzivní terapie; mental disorder; stigma; treatment of mentally ill; treatments; restricktive measures; pharmacotherapy; psychotherapy; electroconvulsive therapy