Adopce z pohledu homosexuálních párů - Oralová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá pohledem homosexuálních párů na adopci následně názoru homosexuálních párů na adopci. Práce vznikla proto, že v dnešní době je toto téma stále aktuálnější ještě společně s povolením stejnopohlavního manželství. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaký mají postoj a názor homosexuální páry na adopci. Teoretická část se zabývá adopcí v České republice s porovnáním adopce Evropských zemích, pojmem coming out a sociálními službami pro LGBT komunitu. V praktické části je charakterizován výzkumný soubor, který tvořilo 8 homosexuálních párů. Pro sběr dat byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Otázky v rozhovoru byly stanoveny z výzkumných otázek a teoretických poznatků. Před začátkem rozhovorů byli informanti seznámeni s průběhem rozhovoru a byli ubezpečeni, že rozhovory jsou zcela anonymní a budou použity výhradně pro bakalářskou práci. Rozhovory byly doslovně přespány a poté byla provedena analýza otevřeného kódování. Po provedeném výzkumu byl naplněn cíl a zodpovězeno na výzkumné otázky. Z výsledků je patrné, že postoj homosexuálních párů k adopci je velice kladný. Uvítali by přiosvojení si dítěte od partnera či partnerky. Ve výsledcích informanti uvedli, že při povolení adopce homosexuálními páry snížily finanční náklady státu na dětské domovy, pokud by byla povolena adopce homosexuálními páry, dítěti by chyběl vzor opačného pohlaví. Povolením stejnopohlavního manželství by měly vzniknout i stejná práva jako mají ostatní občané. V závěru práce je uvedeno možné využití této práce. Práce může posloužit pro lepší informovanost společnosti o povolení adopce homosexuálními páry nebo zlepšit povědomí sociálních pracovníků na Odporu sociálně-právní ochraně dětí.
Adoption from the perspective of homosexual couples
Keywords: adopce; homosexuální páry; názor; LGBT komunita; stejnopohlavní manželství; adoption; gay couples; opinion; LGBT community; same-sex marriage