Kybernetická šikana jako fenomén nových médií - Lepičová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce s názvem Kybernetická šikana ve světě nových médií se zabývá jedním z možných rizik spojených s užíváním nových informačních komunikačních médií, kybernetickou šikanou. Cílem práce je zmapovat povědomí rodičů o možných formách kyberšikany a rizicích spojených s užíváním moderních informačních technologií jejich dětmi. Úvod teoretické části je věnován vysvětlení základních pojmů, jež se pojí s problematikou nových médií, jakými jsou média, nová média a kybernetický prostor. Následující část je věnována problematice kybernetické šikany a jejího porovnání s šikanou tradiční. Věnuje se formám a aktérům kybernetické šikany, její prevenci, intervenci a možným dopadům. Praktická část diplomové práce obsahuje popis použité metodiky a zkoumaného vzorku. Dále se věnuje výsledkům provedeného výzkumu a diskusi zaměřené na porovnání výsledků získaných pomocí tohoto výzkumu s názory odborníků, jež se věnují problematice kybernetické šikany. Pro verifikaci hypotéz byla využita strategie kvantitativního výzkumu při využití dotazníkového šetření s rodiči dětí a mladistvých. Terénní sběr byl uskutečněn od května do prosince roku 2014. Z výsledků vyplývá, že rodiče dětí a mladistvých mají povědomí o rizicích spojených s užíváním moderních informačních technologií. Výzkum prokázal, že rodiče znají formy kybernetické šikany a rizika s ní spojená a mají povědomí, jaké materiály zveřejňují jejich děti na sociálních sítích. Výsledky práce lze nabídnout managementu píseckých základních škol. Práci je možné využít jako informativní materiál pro rodiče dětí a mladistvých, pedagogy a výchovné poradce základních a středních škol.
Cyber Bullying in the world of new media
Keywords: Média; nová média; kyberprostor; kybernetická šikana; prevence kybernetické šikany; intervence kybernetické šikany; dopady kybernetické šikany.; media; new media; cyberspace; cyber bullying; prevention of cyber bullying; intervention of cyber bullying; effects of cyber bullying.