Společenská smlouva u vybraných autorů - Ďulíková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se týká především pojetí společenské smlouvy u vybraných autorů. Nejprve se zabývám jednotlivými autory a jejich pojetím, poté se zaměřuji na jejich srovnání. Diplomová práce má politicko-etický charakter. Vybranými autory jsou Thomas Hobbes a jeho "Leviathan aneb látka, forma a moc státu církevního a politického", John Locke a "Druhé pojednání o vládě", Baruch Spinoza a jeho "Rozprava politická" a "Traktát theologicko-politický" a konečně Jean-Jacques Rousseau a jeho dílo "O společenské smlouvě".
Social contract with the selected philosphers
Keywords: Hobbes; Locke; Spinoza; Rousseau; společenská smlouva; přirozený stav; stát.; Hobbes; Locke; Spinoza; Rousseau; social contract; natural state; country.