Identifikace genů chromosomu Z pro studium evoluce pohlavních chromosomů motýlů - Provazník, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
U motýlů se vyskytuje konstituce pohlavních chromosomů ♀WZ/♂ZZ, nebo její varianty. Nerekombinující chromosom W je tvořen převážně heterochromatinem, obsahuje repetitivní DNA a nenese téměř žádné geny. Jeho využití pro studium evolučních dějů je tedy omezeno díky rychlé divergenci. Naproti tomu chromosom Z se podobá autosomům, je tedy bohatý na geny a tudíž lze předpokládat, že je více konzervován. Tato práce je přehledem dostupných sekvencí genů nesených chromosomem Z s cílem shromáždit informace o vhodných kandidátech pro studium evoluční historie pohlavních chromosomů motýlů. V práci je též diskutováno použití pohlavně vázaných genů pro ověření současných hypotéz o původu motýlího chromosomu W.
Identification of Z-linked genes for the study of sex chromosome evolution in Lepidoptera
Keywords: Lepidoptera; Trichoptera; evoluce; pohlavní chromosomy; hypotézy původu chromosomu W; syntenie; pohlavně vázané geny; ortologní sekvence; Leidoptera; Trichoptera; evolution; sex chromosomes; hypothesis on the origin of W chromosome; synteny; sex-likned genes; othologous sequences