Dopisy Karla staršího ze Žerotína - mecenáše vzdělání - Kunclová, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Anotace Tato bakalářská práce pojednává o literárním a čilém korespondenčním životě Karla staršího ze Žerotína, který morálně i finančně podporoval mnoho nadaných šlechticů při jejich cestě za vzděláním. Práce v úvodu obsahuje informace o životě Karla staršího a o jeho vlastním vzdělání. Dále pak lze nalézt krátké pojednání o problematice epistolografie, a konečně v hlavní části kvalifikačního textu jsou analyzovány jeho jednotlivé dopisy. Pro analýzu byly vybírány ty listy, které se týkají vzdělanosti a kultury v Žerotínově době, tedy především dopisy učitelům, vychovatelům, ale také Žerotínovým mladým příbuzným a svěřencům. Z nich vidíme nejen pohled jednoho vzdělaného muže (Žerotína), ale potažmo postoj ke vzdělání a kultuře ve šlechtickém prostředí 16. a 17. století vůbec. Hlavními zdrojem, ze kterého práce vychází, jsou přeložené Žerotínovy listy z edice Noemi Rejchrtové: Z korespondence, Karel starší ze Žerotína, do kontextu s Karlovým životem pak uváděny pomocí monografie Tomáše Knoze, Karel st. ze Žerotína, Don Quijote v labyrintu světa, která je zatím posledním příspěvkem k žerotínské problematice.
Letters of Charles the Elder of Žerotín - patron of education
Keywords: korespondence; Karel starší ze Žerotína; correspondence; Charles elder of Žerotín