Disperzní a letová aktivita pakomárů stojatých vod (Diptera: Chironomidae) - Vebrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci nejprve shrnuji význam disperze pro jedince a populace včetně nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících jednotlivé fáze disperze, s důrazem na vodní hmyz obývající malé stojaté vody. Anglicky psaný rukopis vědeckého článku následně shrnuje kvantitativní studii krátkodobé a sezónní letové aktivity pakomárů (Chironomidae: Diptera) v pískovně Cep II v jižních Čechách. Práce přináší jeden z prvních ucelených pohledů na vliv počasí a sezonality na celkovou letovou aktivitu pakomárů, fenologii nejhojnějších druhů a rozdíly mezi suchozemskými a vodními druhy.
Dispersal and flight activity of chironomids in standing waters (Diptera: Chironomidae)
Keywords: vodní hmyz; Chironomidae; disperze; sezonalita; vliv počasí; Aquatic insects; Chironomidae; dispersal; seasonality; environmental conditions