Přehled zoologických encyklopedií ve střední Evropě v období 2. poloviny 15. století a jejich kritické vyhodnocení - Šarešová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je členěna na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Cílem je technologické a výtvarné zpracování volné kopie titulní strany středověké iluminace. Teoretická část je zaměřena na vznik a vývoj středověkých zoologických encyklopedií. Součástí je i proniknutí do středověkého světa v historicko-uměleckém kontextu. Praktická část se zabývá způsobem zobrazování, barevností a technologií středověké iluminace. Nedílnou částí je vytvoření 3 zoologických iluminací dle dřívějších postupů. Jedna z nich demonstrativně ukazuje postup při práci a tedy i jednotlivé vrstvy iluminace.
Overview of zoological encyclopedias in Central Europe in the second half of the 15th century and their critical evaluation
Keywords: Pozdní středověk; knižní malba; iluminace; ilustrace; grafika; písmo a písemnictví.; The late Middle Ages; book paintig; illumination; illustration; graphics; writing and literature.