Historický vývoj krajiny jižních Čech - Rubášová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma této bakalářské práce je Historický vývoj krajiny jižních Čech. Cílem práce bylo popsat krajinu od dob Vítkovců až po události po roce 1989. Na začátku je popisována krajina za dob Vítkovců a především kolonizace a rozvoj klášterů a města České Budějovice. Dále je práce přesunuta do doby vlády Rožmberků, kde se hlavním bodem staly rybníky. Za dob Eggenbergů a Buquoyů se rozvíjelo sklářství a byla založena národní přírodní rezervace Žofínský prales. Velikým přínosem do krajiny byla vláda Schwarzenbergů. Představitelé rodu přinesli veliký přínos do zemědělství, ale určitě největším je zavedení první trubkové drenáže v Čechách. Krajina po 2. světové válce byla ve znamení kolektivizace. Velikým zásahem bylo postavení Vltavské kaskády. Po roce 1989 dochází k útlumu zemědělství, zvětšují se sídelní aglomerace a vzniká národní park Šumava.
The historical evolution of the landscape of South Bohemia
Keywords: jižní Čechy; změna krajiny; rybníkářství; zemědělství; South Bohemia; change the landscape; pisciculture; agriculture