Energetické využití trav - Prokešová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá efektivností cíleného pěstování vybraných druhů trav pro energetické účely (Dactylis glomerata, Arrhenatherum elatius, Phalaris arundinacea). Porovnává výnosy a vhodnost vybraných druhů trav pro pěstování za účelem energetického využití. Dále u jednotlivých druhů trav vyhodnocuje nejvýhodnější termín sklizně pro energetické využití přímým spalováním a biozplynováním na základě procentuálního obsahu sušiny a ročního výnosu sušiny. Použité vstupní údaje pocházejí z experimentálně zjištěných dat na výzkumných polních plochách těchto víceletých rostlin. Součástí bakalářské práce je shrnout literární údaje o dalších druzích energetických plodin (Miscanthus sinensis Anderss, Rumex patientia, Populus L., Zea mays) a porovnat s nimi vhodnost trav pro pěstování za účelem energetického využití na základě vybraných produkčních schopností a energetických parametrů (výnos sušiny, energetická výtěžnost, spalné teplo).
Energetic usage of grasses
Keywords: energetické plodiny; výnos; sušina; termín sklizně; zpracování biomasy; spalování; biozplynování; spalné teplo; energetická výtěžnost; energy crops; yield; dry matter; harvest date; biomass; combustion; biogasification; heat of combustion; energy yield