Ošetřovatelská specifika v péči o děti s vývojovou dysplazií kyčelního kloubu - Málková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o děti s vývojovou dysplazií kyčelního kloubu. Zaměřuje se na její specifika. Z práce plyne, že role sestry v této oblasti je důležitá, spočívá v přípravě a asistenci při diagnostice, zahrnuje v ošetřovatelské péči zejména hygienickou péči, edukační činnost, důraz na prevenci komplikací. Provádí praktickou demonstraci ortopedických pomůcek. V rámci operační a hospitalizační péče je důraz kladen kromě výše zmíněných bodů i na podporu dítěte - tlumení bolesti, strachu a úzkosti.
Specifics of nursing care of children affected by developmental dysplasia of the hip
Bakalářská práce
Keywords: diagnostika; dysplazie; kyčelní kloub; léčba; ošetřovatelská péče; prevence; diagnostics; dysplasia; hip joint; treatment; nursing care; prevention