Reklama z etického pohledu - Sojková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá reklamou z etického pohledu. Informuje o etické regulaci reklamy v České republice a zároveň poukazuje na její provázanost s regulací právní. Přibližuje činnost Rady pro reklamu, první východoevropské organizace samoregulace reklamy, jejíž cílem je čestná, legální, decentní, a pravdivá reklama na území České republiky. Hlavní část práce poukazuje na neetičnost reklamní praxe. Vysvětluje pojem manipulace a poukazuje na její využití v reklamě. Věnuje pozornost reklamní manipulaci s dětmi a mládeží. Důležitou etickou otázkou je zneužití ženy v reklamě a s tím související sexismus v reklamě, který je v mnoha případech útokem na důstojnost ženy. Dalším tématem je sociální reklama, která je mnohdy z etického hlediska velmi diskutabilní.
Ethical Perspectives on Advertising
Keywords: reklama; etická regulace reklamy; neetická reklamní praxe; reklamní manipulace; sexismus v reklamě; sociální reklama; advertising; ethical regulation of advertising; unethical practice of advertising; manipulation in advertising; sexism in advertising; social advertising