Relaps u drogově závislých v průběhu doléčování - Brandová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá jevem zvaným relaps u drogově závislých, kteří mají zkušenost s doléčováním. V teoretické části se zaměřuji na problematiku drogových závislostí, jejich léčbu, doléčování, Doléčovací centrum Prevent a na samotný relaps. Empirická část obsahuje cíl výzkumu, kterým je získat více informací o faktorech souvisejících s relapsem tak, jak je reflektují závislí během doléčování či po něm. Jako metoda sběru dat byly použity polostrukturované rozhovory, jejichž přepisy jsem následně analyzovala dle technik zakotvené teorie. Analýza proběhla nejprve na úrovni otevřeného kódování, poté následovalo axiální kódování.
Relapse of the drug addicts during after-treatment
Keywords: závislost; léčba závislostí; doléčování; relaps; prevence relapsu; zakotvená teorie; addiction; addiction treatment; after-treatment; relapse; relapse prevention; embedded theory