Vliv technologie kompostování na kvalitu kompostu - Chlumská, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá kompostováním biologicky rozložitelných odpadů ve vybraných provozech. Cílem bylo provést stanovení iontovýměnné kapacity metodou podle Sandhoffa a vytvořit návrh optimální technologie kompostování biologicky rozložitelných materiálů a hmot v kompostárně Trhový Štěpánov. Vzorky byly odebrány z pěti vybraných provozů, a sice z kompostárny EKOSO Trhový Štěpánov, s.r.o., městské kompostárny Votice, AGORY s.r.o. Želivec, kompostárny Jarošovice s.r.o. a kompostárny HANTÁLY Velké Pavlovice. Práce obsahuje dvě propojené části, teoretické poznatky a vlastní práci, kde jsou shrnuty výsledky laboratorní analýzy.
Influence of composting technology on the compost quality
Keywords: biologicky rozložitelný odpad; kompostování; kationová výměnná kapacita; biodegradable waste; composting; CEC (cation exchange capacity)