Identifikace a eliminace rizik, která hrozí sestrám při výkonu jejich profese - Charvátová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Teoretická východiska Ve zdravotnictví existuje celá řada rizik, která jsou specifická pro dané zdravotnické zařízení a jednotlivá oddělení. Sestry by měly být informovány o všech rizicích vyplývajících z jejich ošetřovatelské praxe a o způsobech jejich eliminace, neboť jedině tak se proti nim mohou vhodnými prostředky a postupy chránit. Sestry jsou při výkonu povolání vystaveny čtyřem hlavním oblastem rizikových faktorů. Jedná se především o působení psychické a fyzické zátěže, chemických látek a biologických faktorů. Cíl práce Cílem práce bylo ověřit znalosti sester v oblasti rizik vyplývajících z výkonu jejich povolání a ověřit znalosti sester o způsobech jejich eliminace. Dále bylo cílem práce zjistit, zda se mění rizika v práci sestry v závislosti na oboru poskytované péče. Hypotézy Hypotéza 1 Sestry znají rizika vyplývající z ošetřovatelské praxe. Hypotéza 2 Rizika v práci sestry se mění v závislosti na oboru poskytované péče. Hypotéza 3 Nejčastěji vyskytovaným rizikem v povolání sestry je bodné poranění jehlou. Hypotéza 4 Sestry znají způsoby eliminace rizik vyplývajících z výkonu jejich povolání. Metodika Znalosti sester byly ověřovány dotazníkem, který byl zaměřen na zmapování znalostí sester a který byl uspořádán do dvou bloků. Blok první byl zaměřen na znalosti rizik vyplývajících z výkonu povolání a na nejčastěji vyskytované poranění při výkonu povolání (bodné poranění jehlou). Blok druhý byl zaměřen na oblast způsobů eliminace rizik. Výzkum byl realizován ve zdravotnických zařízeních na území Jihočeského kraje. Celkem bylo osloveno 417 sester. Náhodným výběrem byla následně vybrána tato oddělení: plicní, chirurgické, interní a neurologické oddělení, oddělení následné péče a jednotka intenzivní péče. Všechny získané výsledky byly statisticky zpracovány v programu Excel ze softwarového balíku Microsoft Office. K interpretaci výsledků dotazníkového šetření posloužilo grafické znázornění. Výsledky V první části výsledků bylo zjištěno, že sestry znají rizika vyplývající z výkonu jejich povolání (znalost rizikového chování, rizik při manipulaci s břemeny, při práci s chemickými látkami, při manipulaci s tlakovými kyslíkovými lahvemi, rizik souvisejících se setkáním s agresivním klientem). Druhá oblast výsledků byla stěžejní pro stanovení znalostí způsobů eliminace rizik (informovanost, znalost povinností, vytváření bezpečného prostředí, podrobení se preventivním lékařským prohlídkám, znalost rizikového chování, používání OOPP, dodržování pracovních zásad a postupů, znalost zásad manipulace s kontaminovaným prádlem, s kyslíkovými tlakovými lahvemi a s břemeny, hygienické dezinfekce rukou a jednání s agresivním klientem). Třetí oblast přinesla odpověď na to, zda patří bodné poranění zapříčiněné jehlou mezi nejčastěji vyskytovaná rizika v povolání sestry. Poslední oblast výsledů byla stěžejní pro určení proměnlivosti rizik v závislosti na oboru poskytované péče. Bylo zjištěno, že se rizika mění v závislosti na oboru poskytované péče. Na základě výsledků byly stanovené hypotézy vyhodnoceny takto: Hypotéza 1 Sestry znají rizika vyplývající z ošetřovatelské praxe byla potvrzena, Hypotéza 2 Rizika v práci sestry se mění v závislosti na oboru poskytované péče byla potvrzena, Hypotéza 3 Nejčastěji vyskytovaným rizikem v povolání sestry je bodné poranění jehlou byla potvrzena, Hypotéza 4 Sestry znají způsoby eliminace rizik vyplývajících z výkonu jejich povolání byla potvrzena. Závěr Výsledky realizovaného výzkumu budou poskytnuty výše uvedeným vedením zdravotnických zařízení s cílem zvýšit informovanost sester o možných rizicích vyskytujících se při výkonu povolání a o možných způsobech eliminace těchto rizik.
Identification and elimination of the risk that can endanger nurses during their professional performance
Keywords: bezpečnost a ochrana zdraví při práci; eliminace rizik; osobní ochranné pracovní prostředky; preventivní opatření; rizikové faktory; zátěž; occupational health and safety; elimination of risks; work means of personal protection; prevention measures; risk factors; strain