Zdanění podnikání v ČR ve vazbě na právní formu podnikání - Vaculíková, Magda (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce (název BP) se zabývá problematikou daně z příjmů ve vybraných typech podnikatelských subjektů, z pohledu zákona o daních z příjmů. V práci je vysvětleno, jakým způsobem se stanoví základ daně a následná daňová povinnost rozdílných forem podnikatelských subjektů. Protože však není důležitá pouze výše stanovené daně, ale také výše disponibilních prostředků, která podnikateli po zaplacení daně zůstane, je zde pojednáno i o této problematice. Stěžejní část práce tvoří porovnání daňového zatížení vybraných forem podnikání, při němž je využito nejen teoretických poznatků, ale především reálných údajů z konkrétní společnosti s ručením omezeným, které jsou aplikovány na podnikatele fyzickou osobu. Cílem diplomové práce ''Daňové aspekty vybraných forem podnikání v ČR'' je analyzovat daňové aspekty vybraných forem podnikání, konkrétně porovnat daňové břemeno osoby samostatně výdělečně činné a společníka společnosti s.r.o., neboť jde o významný činitel při výběru vhodné právní formy podnikání. V teoretické části bude provedena analýza jednotlivých složek zdanění, v praktické pak srovnání výhodnosti obou forem. Práce vrcholí daňovou analýzou konkrétní firmy a návrhem opatření vedoucích k optimalizaci zdanění.
Taxation on entrepreneurial activity in the Czech Republic according to legal form of company
Keywords: Daně; daňové zatížení; právni forma podnikání; ZPD; daňová povinnost; Taxes; tax burden; legal form of company; income tax law; tax liability