Role primární sestry v prevenci obezity u dětí - Pulzová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Obezita patří celosvětově k závažným zdravotním problémům a její prevalence neustále narůstá. Obezita u dětí představuje závažný problém nejen ve vyspělých státek světa. Česká republika se řadí na první místo v Evropě ve výskytu obezity u dětí. Boj s touto nemocí je složitý, avšak ne tak složitý, jak to na první pohled vypadá. Většinou stačí přikročit k celkem přijatelné a absolutně bezbolestné změně životního stylu, stravovacích návyků, pohybových aktivit a k léčbě této nemoci u lékaře. Mnohem snadnější je však této nemoci předcházet a právě sestra má v této prevenci nezastupitelnou roli. Teoretická část této bakalářské práce je zaměřena na současný stav dětské obezity. Další část této práce je věnována rozdělení dětského věku, výživě v dětském věku, definici, příčinám a komplikacím obezity u dětí. Poslední část teorie je zaměřena na úlohu sestry v prevenci, diagnostice a léčbě obezity u dětí. Ke kvantitativnímu výzkumu byla použita technika dotazníku. Otázky byly určeny pro zdravotní sestry v primární péči v Českých Budějovicích, Strakonicích, Prachaticích, Jindřichově Hradci, Písku a v některých menších městech. Prvním cílem této práce bylo zjistit, jaká je informovanost sester v primární péči o prevenci obezity u dětí. Druhým cílem bylo zjistit, zda se sestry aktivně podílejí na prevenci obezity u dětí. Oba tyto cíle byly splněny. První hypotéza měla potvrdit informovanost sester v primární péči o prevenci obezity u dětí. Druhá hypotéz a měla potvrdit, že sestry se aktivně nepodílejí na prevenci obezity u dětí. Obě tyto hypotézy byly rovněž potvrzeny. Bakalářskou práci na téma '' Role primární sestry v prevenci obezity u dětí jsem si vybrala proto, že v poslední době je toto téma velmi aktuální a také proto, že mě zajímá, zda se sestry opravdu snaží tomuto onemocnění u dětí předcházet.
The role of primar nurse in prevention of obezity by children
Keywords: setra v primární péči; dítě; obezita; edukace; prevence; nurses in the primer care; children; obesity; edukation; prevention