Příčiny a projevy změn psychiky u šestinedělek - Dejmková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce jsou příčiny a projevy změn psychiky u šestinedělek. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje somatický průběh šestinedělí, přerod sociální oblasti a změny projevující se v oblasti psychické. Další část je věnovaná porodním asistentkám, jejich kompetencím a úloze během těchto období ženy. Praktická výzkumná část byla zaměřena na ženy v šestinedělí a jejich prožitky, které mohly ovlivnit psychické změny odehrávající se v šestinedělí, a také na úlohu porodní asistentky v tomto období. Zvolili jsme si tři cíle: 1. zjistit, zda na sobě ženy vnímají psychické změny v šestinedělí a zda jsou na tyto změny připraveny. 2. zjistit, jak šestinedělka vnímá pomoc ze strany porodních asistentek a v jaké oblasti porodní asistentky tuto pomoc nejvíce poskytují. 3. identifikovat, jaký vliv má na psychiku šestinedělek místo porodu a způsob jeho vedení.Použili jsme metodu polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek tvořila skupina deseti matek v období šestinedělí. Pro zajímavější výsledky jsme porovnávali matky z České republiky a z Rakouska, kde se systém péče o ženu a dítě částečně liší. Údaje získané z rozhovorů byly zpracovány kvalitativní analýzou, byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky. Všechny šestinedělky na sobě psychické změny pozorují, výrazněji však prvorodičky než vícerodičky. Projevy jsou především lehké kolísání nálad od euforie k pláči, v těžších případech smutek, sebeobviňování a úzkost. Z výzkumu dále vyplynulo, že ženy sice psychické změny očekávají a určitými způsoby se na ně připravují, ale přesto jsou jimi překvapené. Překvapily nás rozdíly ve zkušenostech žen rodících v České republice a v Rakousku v souvislosti s pomocí porodní asistentky. České ženy se totiž s porodní asistentkou setkávají především na porodním sále, případně na oddělení šestinedělí: oceňují jejich psychickou podporu, při porodu pomoc s vyhledáváním úlevových poloh a dále pomoc s péčí o novorozence a s kojením. Rakouské šestinedělky se kromě porodnice téměř vždy setkaly se soukromými porodními asistentkami v těhotenské či mateřské poradně, na kurzech předporodní přípravy, či v soukromí, hlavně během šestinedělí, kdy je navštěvovaly doma. Porodní asistentka může významně ovlivnit psychickou pohodu šestinedělky, když svým přístupem posílí sebevědomí ženy, se kterou pracuje, a to jak v těhotenství, tak během porodu a v šestinedělí. Zjišťujeme, že větší vliv na psychiku šestinedělky má výskyt komplikací a silného strachu ženy v období okolo porodu než lokalita. V závěru byla tato práce doporučena pro využití při seminářích či přednáškách pro odbornou veřejnost, především pro porodní asistentky, ale doporučujeme ji i pro veřejnost laickou. Další možností je publikace v odborném časopise.
Causes and symptoms of psychological changes at puerpera
Keywords: porod; šestinedělí; psychika ženy; porodní asistentka; childbirth; puerperium; women's psyche; midwife