"Stanovení počtu osob v Jihočeském kraji, které v případě mimořádné události, úniku nebezpečných látek, použijí improvizovanou individuální ochranu." - Ublanská, Silvie (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma "Stanovení počtu osob v Jihočeském kraji, které v případě mimořádné události, úniku nebezpečných látek, použijí improvizovanou individuální ochranu" je zaměřena na posouzení míry informovanosti obyvatel Jihočeského kraje o individuální ochraně- typizovaných ochranných prostředcích a prostředcích improvizované ochrany, a o možném riziku způsobeném únikem nebezpečných látek v místě jejich bydliště. Informace získané prostřednictvím dotazníků mají prokázat, kolik osob by v případě mimořádné události nebo krizové situace s následkem úniku nebezpečných látek požilo improvizovanou individuální ochranu a kolik osob by použilo typizované ochranné prostředky. V popisu současného stavu je uveden přehled právních norem a stanovení základních pojmů vztahujících se k individuální ochraně. Výsledková část se zabývá vyhodnocením dotazníků, které byly náhodně rozdány obyvatelům Jihočeského kraje a shrnutím získaných informací do uceleného přehledu, včetně rozdělení z pohledu mužů a žen či dosažené úrovně vzdělání. Preventivně výchovná činnost mezi obyvateli přispěje k jejich účinnější ochraně při úniku nebezpečných látek s cílem snížit zdravotní riziko a omezit ztráty na životech. Nejdůležitějším výsledkem práce je zjištění, že 82 % osob Jihočeského kraje by v případě nutnosti použilo improvizovanou individuální ochranu.
"The Assesment of the number of the population in the South Bohemian region Applying to the Unpremediated Particular Protection in the Exceptional Case of the Release of Dangerous Substances"
Keywords: Improvizovaná individuální ochrana obyvatelstva; Individuální ochrana obyvatelstva; Ochrana obyvatelstva; Ochranná maska; Prostředky individuální ochrany; Typizované prostředky ochrany obyvatelstva; Improvised individual protection of civilian population; Individual protection of civilian population; Protection of civilian population; Protective gas-mask; Individual protective equipment; Standardizated equipment of protection of civilian population