Tvorba optimálního portfolia na burze CP - Obstová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci vybraných odvětví z burzy cp z pohledu výnosu a rizika a na návrh optimálního portfolia CP vytvořeného na základě získaných vý-sledků. Práce se skládá ze dvou hlavních částí, teoretické a praktické. První část je věnována charak-teristice základních pojmů a vlastností portfolia. Druhá část se zabývá výběrem 60 akcií z pěti akciových sektorů, výpočty hlavních charakteristik a tvorbou optimálního portfolia. Použité charakteristiky pro hodnocení akcií jsou výnos, riziko, systematické riziko, individuální riziko, medián, variační koeficient a faktor beta. U portfolia z 15 akcií se potvrdily teoretické závěry o poklesu celkového rizika vlivem indivi-duálního, které klesá z hodnoty 8,35 % až na hodnotu 1,56 %. V praxi je toto portfolio nerea-lizovatelné. Důvodem jsou vysoké poplatky a systematické riziko, proto jsou vytvořena další tři portfolia po 5 akciích. Tato portfolia lze považovat za výsledek práce.
The Creation of Own Portfolio on a Stock Market
Keywords: výnos; riziko; optimalizace portfolia; dílčí portfolia; yield; risk; portfolio optimization; partial portfolio