Postoje a zkušenosti učitelů MŠ k otevírání témat spojených se smrtí - Podvalská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce zkoumá kompetence a zkušenosti učitelů mateřské školy při otevírání témat smrti. Teoretická část se soustředí na pochopení umírání a smrti, postojů společnosti k tématu smrti a dětskému vnímání smrti. Práce dále popisuje vliv medií na dětské pojetí smrti. Práce předkládá přehled o profesi předškolního pedagoga a přístupech k výuce vztahující se ke smrti, jak s dětmi mluvit o smrti a jak pomoci dětem v období truchlení. Je zde také představena řada aktivit a technik, které mohou být používány v mateřských školách pro pochopení a zpracování smrti, a to jak v preventivním tak intervenčním smyslu.
Kindergarten teachers' attitudes and experiences with discussing topics of death-related topics.
Keywords: Smrt; truchlení; ztráta; učitel; předškolní dítě; mateřská škola; Death; grief; loss; educator; preschool child; kindergarten