Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách v Plzni - Měchurová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je popsat terénní sociální práci se sociálně vyloučenými osobami a s ní spojené obtíže a pozitiva, včetně důsledků z této praxe vyplývající pro uživatele služby i její poskytovatele, a praxi v konkrétních podmínkách a lokalitách v plzeňském regionu. V úvodní teoretické části jsou popsána obecná východiska, jenž terénní sociální službu rámují, je zde definován pojem sociální vyloučení (exkluze) a jsou představeny jednotlivé lokality v Plzni (Jateční, Plachého, Resslova a další) se specifikací problémů a potřeb klientů ve zmíněných lokalitách. Praktická část je realizována polostandardizovanými expertními rozhovory se sociálními pracovníky ze společnosti Člověk v tísni, o. p. s., v Plzni a jejich cílem je vytyčení problematických okruhů jejich práce. Otázky se zaměřují na zjištění míry pocitu smysluplnosti a uspokojení pro sociální pracovníky, zda jejich práce naplňuje cíl služby, případně co v naplnění cílu služby brání, kde vidí omezení a znesnadnění své práce a zda jsou problematické skutečnosti jimi ovlivnitelné.
Field social work/consultancy in Pilsen
Keywords: sociální vyloučení; exkluze; sociálně vyloučený občan; sociálně vyloučená lokalita; terénní sociální práce; Plzeň; social exclusion; socially excluded citizens; socially excluded localities; social field work; Pilsen