Nově zaváděná evropská legislativa REACH (Registration, Evaluation, Autorisation of Chemicals) a její předpokládané dopady na provádění záchranných a likvidačních prací a na zvýšenou administrativu v českých podnicích - Hlásková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Nařízení č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek a o zřízení Evropské agentury pro chemické látky, pro nějž byla přijata zkratka REACH (registrace, evaluace a autorizace chemických látek) nabylo účinnosti 1.6.2007. Účelem nařízení je zajištění bezpečného fungování trhu s chemickými látkami a přípravky, ochranu zdraví lidí, ochranu životního prostředí před účinky toxických látek. Po úplné realizaci nařízení bude dosaženo stavu, kdy v Evropské unii budou vyráběny a užívány jen látky a přípravky, u kterých budou známé jejich toxikologické vlastnosti včetně údajů o vlivu na zdraví další generace. Práce je zaměřena na popis nařízení REACH, časového harmonogramu jeho implementace a možného přínosu pro zefektivnění záchranných a likvidačních prací příslušníky IZS. Vzhledem k velice kusým zdrojům dostupným v počáteční fázi implementace REACH, metodikou práce byly zvoleny konzultace s odborníky přímo zaměřenými na legislativu REACH, manažery farmaceutických nebo chemických firem, kteří řídí práci s toxickými látkami, a příslušníky IZS. Byly shromážděny expertní názory o legislativním procesu a o situaci v průmyslu. HZS používá při plánování a provedení zásahů databáze Medis Alarm, Rozex Alarm, TEREX, Trins. Očekávám přenos většího množství dat získaných v rámci REACH do těchto databází v letech 2013 - 2020; v té době bude zapotřebí, aby příslušníci IZS měli povědomí o REACH, o implementovaných metodách přenosu toxikologických dat a dokázali kriticky vyhodnotit dostupné databáze při plánování zásahu v podmínkách možného ohrožení zdraví příslušníků, okolního obyvatelstva a životního prostředí toxickými látkami. Doporučuji v krátké době začít s výukou problematiky REACH na specializovaných školách, aby budoucí absolventi ovládali alespoň teoreticky problematiku REACH.
Newly implemented European legislation REACH (Registration, Evaluation, Authorisation of CHemicals) - future benefits for organisation of rescue and decontamination works and increased administration cost in Czech enterprises
Keywords: REACH; HZS; CLP; EU; nebezpečné látky; výrobce; dovozce; následný uživatel; REACH; Fire Rescue Service(HZS); CLP; EU; hazardous substances; producer; importer; downstream user