Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů - Růžička, Daniel (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce hodnotí zavedení a realizaci projektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů v České republice. Koncept vychází z předpokladu, že existuje nerovnost mezi spotřebiteli a prodejci ve vymahatelnosti jejich práv. Systém mimosoudního řešení sporů si klade za cíl zvýšit vymahatelnost práv mezi spotřebiteli jinou cestou než soudní, a nabízí spotřebiteli tři způsoby, jakými lze řízení vést, tedy konciliaci, mediaci a rozhodčí řízení. Na rozdíl od soudního jednání jsou tyto způsoby pro spotřebitele rychlejší, a především levnější. Tato práce si klade za cíl zjistit povědomí mezi spotřebiteli o možnosti řešit jejich případný spor formou mimosoudního řešení sporů. Výzkum byl realizován skrze dotazníkové šetření a následně skrze řízený hloubkový rozhovor. Na základě získaných dat byly doporučeny návrhy na zviditelnění projektu mimosoudního řešení sporů.
Alternative Dispute Resolution
Keywords: Mimosoudní řešení sporů; rozhodčí řízení; mediace; konciliace; Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky; spotřebitel; Alternative Dispute Resolution; arbitration; mediation; conciliation; Ministry of in-dustry and commerce of Czech Republic; consumer