Využití volného času rizikových seniorů z pohledu jejich pečujících - Janderková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím volného času v životě rizikových seniorů z pohledu jejich pečujících. Cílem bakalářské práce bude zjistit, jakým způsobem tráví rizikoví senioři v Jihlavě svůj volný čas z pohledu jejich pečujících. Chci se zaměřit i na srovnání využití volného času u rizikových seniorů nacházejících se v domácím prostředí a v ústavní péči. V teoretické části budou popsány dřívější postoje společnosti ke starým lidem, psychické změny ve stáří a charakteristika rizikových skupin seniorů. Podrobněji se zaměřím na popis terénní, ústavní a domácí péče, zmíním i důležitost rodiny v těchto oblastech. V závěru teoretické části se budu věnovat možnostem volnočasových aktivit pro rizikové seniory. Ke sběru dat v praktické části využiji kvantitativní typ výzkumu, metodu dotazování, techniku dotazník. Výběrový soubor budou tvořit osoby pečující o rizikové seniory v Jihlavě. Konkrétně se bude jednat o tyto organizace: Život 99 z. ú., Integrované centrum sociálních služeb p. o., ODN při Nemocnici Jihlava, Domov pro seniory Lesnov, p.o. Výsledky z daného výzkumného šetření přinesou poznatky o konkrétních způsobech využití volného času rizikových seniorů v Jihlavě z pohledu jejich pečujících. Pro organizace, které v Jihlavě poskytují rizikovým seniorům péči, budou vytvořena doporučení jak dále zkvalitnit či rozšířit služby volnočasových aktivit pro rizikové seniory.
The use of free time the risk of the elderly from the perspective of their caring
Keywords: rizikový senior; pečující; terapeut; volný čas; risk senior; caregiver; therapist; free time