Imigrace v rámci Evropské unie očima Čechů žijících v Portugalsku - Součková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá aktuálním tématem, které je zobrazováno jak v médiích, tak je intenzivně diskutováno i v běžné společnosti. Náplní práce byla kvalitativní sonda do života Čechů žijících v Portugalsku s cílem zjistit, s jakými problémy se Češi potýkají během adaptace na pobyt v nové zemi a zároveň jaké jsou hlavní momenty přijetí ze strany hostitelské země z jejich pohledu. První teoretická část informuje o současném vývoji migrace v Evroské unii, popisuje migrační teorie a vymezuje mezníky v historii imigrace do Portugalska. Další kapitoly jsou zaměřeny na imigrační a integrační politiku nejprve na úrovni Evropské unie a poté na úrovni Portugalska. V hlubším kontextu byla popsána role programu Eures a institutu ACIDI. Práce se zaměřuje také na koordinaci sociálního zabezpečení migrujících osob v rámci Evropské unie a Portugalska. V závěru práce bylo okrajově nastíněno téma krajanských spolků. Teoretická část diplomové práce se opírá o odborné publikace českých i zahraničních autorů, a internetové zdroje. Druhá, praktická část vymezuje stanovený cíl a výzkumné otázky, které zní: "S jakými kvalitativními problémy během začleňování do portugalské společnosti se potýkají Češi žijící v Portugalsku?","Jaké jsou dle názoru Čechů žijících v Portugalsku mezníky přijetí ze strany hostitelské země?". Data byla získána metodou polostrukturovaného rozhovoru. Pro vyhodnocení dat byla zvolena metoda zachycení trsů. Pro přehlednost byly vyhledané trsy zpracované do tabulek. Diskuze hledá odpovědi na výzkumné otázky pomocí vyhledaných trsů a porovnává je s poznatky odborné literatury. V diskuzi jsou citovány přímé výpovědi komunikačních partnerek, aby přiblížily život Čechů žijících v Portugalsku. Výzkum odhalil, že pro všechny Čechy, při začleňování do portugalské společnosti, je největší problém náročnost jazyka. Neznalost a nízká úroveň portugalštiny jim neumožňuje samostatně si vyřídit administrativní záležitosti na úřadech a jiných státních institucích a rovněž jim komplikuje vstup a pohyb na trhu práce. Dále bylo zjištěno, že se Češi všeobecně obtížněji přizpůsobují kulturním specifikám portugalské společnosti, byť i zde najdeme výrazné individuální rozdíly. Hlavním kritériem přijetí ze strany hostitelské země z pohledu Čechů žijících v Portugalsku je též výše zmíněná znalost portugalštiny, ale navíc také česká státní příslušnost. Podle názorů Čechů určitou dobu trvá, než Portugalci přijmou imigranty mezi sebe. V počátcích je přístup místní společnosti k cizincům velmi vřelý a přátelský, ale k navázání uzších vazeb a vztahů potřebují Portugalci více času z důvodu jejich uzavřenosti. Znalost jazyka tento proces přijetí urychluje a zároveň rozbíjí nepřátelskou bariéru. Výzkum ale prokázal, že i přes dlouholeté soužití s imigranty portugalská společnost stále hodnotí imigranty na základě hluboce zakotvených předsudků z minulosti.
Immigration within the European Union by Eyes of Czechs Living in Portugal
Keywords: Češi v Portugalsku; imigrace v Portugalsku; instituce ACIDI; historie migrace; adaptace cizinců; Czechs in Portugal; Imigration in Portugal; Institution ACIDI; History of Migration; Foreigns Adaptation