Chladová odolnost horských a nížinných motýlů - Vrba, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývaá ekofyziologií přezimujících housenek dvou motýlích rodů, Colias a Erebia. Zaměřuje se na identifikace bodů podchlazení, přežívání různých režimů nízkých teplot a složení kryoprotektantů v těle. Výsledky jsou prezentovány v kontextu současného rozšíření jednotlivých druhů, jejich biotopových nároků a potenciálního ohrožení klimatickými změnami.
Cold tolerance of mountain and lowland butterflies
Keywords: ekologie motýlů; chladová odolnost; horské biotopy; klimatické změny; sněhová pokrývka; kryoprotektivní polyoly; butterfly ecology; cold tolerance; alpine habitats; climate change; snow cover; cryoprotective polyols