Ochrana vlastní bezpečnosti a zdraví při hromadném výskytu postižení zdraví - Kamenická, Nikola (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma mé bakalářské práce bylo vypsáno s názvem ochrana vlastní bezpečnosti a zdraví při hromadné výskytu postižení zdraví. Předmětem mé práce bylo stručně nastínit problematiku mimořádné události, za kterou se považuje i hromadný výskyt postižení zdraví. Dále popsat základní činnosti zdravotnického záchranáře na místě takové události, aby byla patrná možná rizika hrozící záchranáři v této situaci. Má práce obsahuje i přehled běžně používaných ochranných pomůcek a základy bezpečnosti práce. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit dodržování zásad bezpečnosti práce a ochrany zdraví při hromadném výskytu postižení zdraví. Zmapovat znalost rizik, která vyplývají z výkonu povolání zdravotnického záchranáře při hromadném výskytu postižení zdraví a porovnat dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví mezi zdravotnickými záchranáři a všeobecnými sestrami na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Na tyto cíle byly následně vytvořeny hypotézy. V bakalářské práci byla použita kvantitativní metoda sběru dat. Výzkum byl realizován dotazníkovou technikou v rámci Jihočeského kraje. Získaná data byla zpracována do grafů. Hodnoty jsou následně i procentuelně přepočteny a umístěny v komentáři pod grafy. Obecně lze však říci, že zdravotničtí záchranáři i všeobecné sestry dodržují zásady bezpečnostních opatření a znají možnosti vlastní ochrany. Výzkum však prokázal, že věk nemá zásadní vliv na dodržování bezpečnostních opatření a rovněž i vzdělání zásadně neovlivňuje dodržování pravidel bezpečnosti práce. Výsledné hodnoty ukazují, že zásady bezpečnosti a ochrany zdraví dodržují více zdravotničtí záchranáři, než všeobecné sestry na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, i když jsou zde malé procentuelní rozdíly. Výzkum byl značně ovlivněn neznalostí pojmu hromadný výskyt postižení zdraví a nepřítomností zdravotnických záchranářů u této mimořádné události. Bylo by proto vhodné více seznámit zdravotnické záchranáře s problematikou mimořádných událostí ať už v průběhu studia nebo povolání prostřednictvím seminářů.
Self-health and safety protection in the case of a mass incidence of health damage
Keywords: bezpečnost práce; hromadný výskyt postižení zdraví; mimořádná událost; ochrana bezpečnosti; ochranné pomůcky; ochrana zdraví; rizika; zdravotnický záchranář; safety instructions; mass incidence of health damage; mass incidence of health damage; safety protection; protective equipment; health protection; risks; medical rescue worker