Reakce vybraných odrůd brambor na listovou aplikaci močoviny a hořké soli - Henžel, Vít (Jihočeská univerzita, 2015)
Foliární výživa umožňuje efektivní a rychlé dodání potřebných živin v průběhu vegetace. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit projevy foliární aplikace roztoků hořké soli a močoviny na list u odrůd brambor pro zpracování na škrob. Sledovány byly dvě odrůdy s rozdílnou vegetační dobou. Raná odrůda Bernard a polopozdní odrůda Ornella. Foliární hnojiva byla aplikována ve třech variantách. První varianta byla foliárně přihnojena roztokem hořké soli, druhá roztokem močoviny a třetí roztokem hořké soli i močoviny. U pokusu byl hodnocen výnos hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, průměrný počet hlíz na trs, průměrná hmotnost hlíz a rentabilita použití listových hnojiv. Ve sledovaném roce se projevil u všech variant hnojení zvýšený výnos hlíz i zvýšený výnos škrobu. Nejlepší výsledky vykazovaly obě odrůdy při aplikaci roztoků hořké soli současně s močovinou. Zvýšení výnosu škrobu bylo dosaženo skrze zvýšení výnosu hlíz při zachování obsahu škrobu. U polopozdní odrůdy Ornella vzrostl průměrný výnos škrobu oproti kontrole o 8 %. Raná odrůda Bernard vykazovala zvýšení výnosu škrobu o 14 %.
Reaction of selected potato varieties to foliar application of urea and bitter salt
Keywords: brambory; močovina; hořká sůl; výnos hlíz; výnos škrobu; obsah škrobu; potatoes; urea; magnesium sulfate; yield of tubers; yield of starch; starch content