Problematika péče o kůži v souvislosti s radioterapií - Fojtlová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá jednou z nejčastějších komplikací u pacientů podstupující radioterapii. Bohužel, i přes veškerý pokrok a rozvoj této léčby, záření neovlivňuje pouze samotný nádor, ale současně i působí na okolní zdravé tkáně. Vznikají tzn. poiradiační reakce na kůži. Předmětem této práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacienta s poiradiačními změnami na kůži, zjistit praktické zkušenosti zdravotnických pracovníků s přípravky v prevenci a léčbě poiradiačních změn na kůži a zjistit úlohu sester v problematice péče o kůži u pacientů podstupující radioterapii. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část se zabývá typy nádorů, diagnostikou a léčbou, nežádoucími účinky ionizujícího záření a ošetřovatelskou péčí u pacientů podstupující radioterapii. V empirické části bylo provedeno kvalitativní výzkumné šetření formou polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek byl zvolen záměrně a kritérium pro výběr byla sestra pracující na lůžkovém onkologickém oddělení nebo v radioterapeutické ambulanci. Výzkumný soubor tvořilo 6 sester z různých zdravotnických zařízení v České Republice. Při vyhodnocování rozhovorů byly vytvořeny 4 kategorie a 7 podkategorií. Z výsledků výzkumného šetření plyne, že nejvíce doporučovaný přípravek k preventivnímu ošetřování kůže je Cavilon spray. Důležité je používat přípravky na bázi vody, nikoli olejů. V rámci zásad péče o kůži je nejčastěji doporučováno bavlněné, volné oblečení bez krajek, holit se pouze elektrickým strojkem, nikoli žiletkami. Dále také důkladná hygiena vlažnou vodou, bez použití mýdla nebo s použitím neparfemovaných mýdel. Je nutné, aby zdravotník ke každému pacientovi a jeho potřebám přistupoval individuálně. K hlavním úlohám sestry patří správná edukace pacienta, hodnocení poškození kůže a ošetřování kožních reakcí. Doporučujeme klást důraz na prevenci v podobě edukace pacienta již před začátkem léčby zářením.
The issue of skin care in connection with radiotherapy
Keywords: kůže; nežádoucí účinky radioterapie; onkologie; ošetřovatelská péče; radiační dermatitida; radioterapie; skin; undesirable effects of radiotherapy; oncology; nursing care; radiational dermatitis; radiotherapy