Role sestry a sekundární prevence cévní mozkové příhody - Šedová, Lenka; Dolák, František; Bártlová, Sylva; Hudáčková, Andrea; Rolantová, Lucie; Ostrý, Svatopluk (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2020)
Článek ukazuje na význam sekundární prevence v komplexní péči o pacienta po cévní mozkové příhodě. Cévní mozková příhoda představuje po nemocech srdce druhou nejčastější příčinu hospitalizace. I přesto, že se za posledních 20 let výskyt cévní mozkové příhody snížil, Česká republika patří k zemím s vyšší incidencí této nemoci. Léčba iktů se neustále zlepšuje, velká část odborné pozornosti je věnovaná kontinuitě péče od předlékařské až po lékařskou ve specializovaných zařízeních. Pro komplexní léčbu tohoto onemocnění zůstává v českém zdravotnictví výzvou následná, domácí a komunitní péče. Změna nežádoucích zdravotních stereotypů životního stylu je klíčovou pro sekundární prevenci a má tak velký význam pro výsledný zdravotní stav pacienta po cévní mozkové příhodě. Edukační role sester, které empatickou komunikací a zpětnou vazbou neustále motivují pacienta ke změně životosprávy, je nezastupitelná.
The role of the nurse and secondary prevention of stroke
Keywords: Cévní mozková příhoda; edukace; rizikový faktor; sestra; sekundární prevence; Stroke; education; risk factor; nurse; secondary prevention