Kvalita veřejné správy v České republice - Borovková, Sindy (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení kvality veřejné správy z pohledu občana. V první části jsou definovány základní pojmy související s veřejnou správou a historie veřejné správy od vzniku Československého státu po současnost. Dále jsou představeny existující metody k hodnocení veřejné správy, které používají státní instituce. V druhé části práce jsou vyhodnocena a graficky zpracována data z dotazníkového šetření, které bylo provedeno s cílem zjistit postoje občanů na kvalitu veřejné správy. Ačkoliv získaná data nám neposkytla zcela jednoznačný výsledek, konečné hodnocení občanů bylo převážně klasifikováno jako kladné. Na základě získaných výsledků byly také vyhodnoceny hypotézy, na jejichž základě byly nalezeny oblasti veřejné správy, které potřebují projít změnami. Na konci druhé části jsou navrženy potřebné změny, které by mohly pomoci zlepšit kvalitu veřejné správy v jednotlivých oblastech.
Quality of public administration in Czech Republic
Keywords: veřejná správa; kvalita; hodnocení; public administration; quality; assessment