Chronická zácpa jako bio-psycho-sociální problém komplexní rehabilitace seniorů - Rožďalovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Biologické změny související s vyšším věkem se projevují obecně zpomalením fyziologických funkcí, zejména zpomalením střevní peristaltiky. Objevují se tedy často problémy s vyprazdňováním a ty mají za následek zácpu, která se může být opakovaná a dlouhodobá a stává se chronickou. Vyprazdňování patří k základní lidské potřebě, navozuje pocit uspokojení. Pokud je narušeno, ovlivňuje seniora i po psychosociální stránce. V teoretické části své bakalářské práce věnuji pozornost cílové skupině seniorům a příslušným oborům související se seniory, gerontologii a geriatrii, období lidského života stárnutí a stáří, v neposlední řadě pojmu ucelená rehabilitace a její vážnosti. Uvádím definici zácpy, její rozdělení, diagnostiku, prevenci i léčbu. Důsledkem životních i zdravotních změn se mění i kvalita života seniora. Praktická část mé práce byla zaměřena na dva cíle. 1. cíl mapoval u respondentů frekvenci výskytu chronické zácpy, 2. cíl hodnotil u respondentů, v jaké míře chronická zácpa ovlivňuje kvalitu života seniorů. Z výzkumu vyplývá, že praktické poznatky se pojí s teorií. Vhodnou prevencí bychom měli usilovat o snížení frekvence zácpy seniorů a tím zároveň eliminovat zhoršování kvality jejich života.
Chronic constipation as a bio-psycho-social problem of comprehensive rehabilitation of the elderly
Keywords: senior; zácpa; vyprazdňování; ucelená rehabilitace; kvalita života; psychosociální dopad; the elderly; seniors; excretion; comprehensive rehabilitation; quality of life; psychosocial impact