Koncept postavy v deziluzivní samizdatové próze 70. let 20. století - Valenta, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce bude směřovat k pojmenování významů postav ve znakové struktuře díla. Pro tento záměr bude analyzován i představovaný diskurz moci, s níž se postava střetává. Poetika postavy outsidera bude zvažována v kontextu samizdatové prózy 70. let. Obě knihy vyšly v druhé polovině 70. let v samizdatu či exilu. Cílem je sledovat obraz individuálního života hlavních postav versus obraz společnosti, v které postavy žijí. Oba texty inklinují k zobrazování všednodennosti postav na okraji společnosti.
Character concept in disillusioned samizdat prose of the 1970s
Keywords: literatura; normalizace; komunismus; outsider; samizdat; literature; normalization; communism; outsider; samizdat