Komunitní centra pro seniory - Drsová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaká mají přínos komunitní centra pro seniory. V teoretické části byly vysvětleny základní pojmy jako je stáří, stárnutí, potřeby seniorů a komunikace s nimi. Dále se teoretická část zabývala periodizací stáří dle různých autorů a byly popsány jednotlivé aspekty stáří. Výzkumná otázka byla zodpovězena v praktické části a týkala se toho, čím komunitní centrum přispívá seniorům. Dílčí výzkumná otázka se zabývala tím, jaký vnímají senioři přínos komunitního centra. Pro naplnění cíle byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Pomocí záměrného výběru byly vybrány výzkumné soubory. Předem byla stanovena kritéria pro výběr komunikačních partnerů. K vyhodnocení získaných dat byla použita metoda otevřeného kódování. Z výzkumu vyplynulo, že senioři, kteří navštěvující komunitní centrum se lépe začleňují do společnosti a mohou tak využít volný čas. Komunitní centrum jim dává prostor realizovat různé aktivity a zároveň se zúčastňovat odborných přednášek, které jsou pořádány v rámci komunitního centra. Z výzkumu se dá usuzovat, že dotazovaní toto komunitní centrum rádi navštěvují a pomohlo jim to navázat nové kontakty, které by jinak nevznikly. Výzkum ukázal, že jako přínos aktivit senioři vnímají například rozvoj jemné motoriky pomocí různých aktivit, jako je například háčkováni. Výsledky bakalářské práce mohou sloužit jako zpětná vazba pro zařízení, kde byl realizován výzkum. Význam může mít také pro seniory, kteří zvažují pobytový typ zařízení, výběr mezi zařízení s možností komunitního centra, nebo zařízení bez komunitního centra.
Community Centre for seniors
Keywords: Senior; stáří; komunita; komunitní práce; komunitní pracovník; Senior; Age; Community; Community Work; Community Worker