Hluk v různých typech dojíren. - Fák, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na hluk v různých typech dojíren, zabývá se měřením hluku ve sledovaných dojírnách různého typu. Pro toto měření byly zvoleny zemědělské podniky v mém okolí: Zemědělská společnost Slapy a.s., Školní statek Měšice a Zemědělské a obchodní družstvo Podhradí Choustník. Samotné měření postupně probíhalo ve všech třech zmíněných dojírnách. Byly měřeny hladiny akustického tlaku v dojírnách a čekárnách před dojením a během dojení. Z naměřených hodnot byly vypočteny ekvivalentní hladiny akustického tlaku a poté porovnány a vyhodnoceny sledované dojírny z hlediska hlukové zátěže nejen zvířat, ale i pracovníků obsluhy.
Noise in various types of parlors.
Keywords: Akustický tlak; zdroje hluku; dojírny; měření; dojnice; Sound pressure; noise sources; milking parlors; measurement; dairy cows