Umění myšlenky. Teorie konceptuálního umění. - Radová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou konceptualismu ve vizuálním umění. Představuje jeho základní myšlenky a aplikuje je na vybrané klasické estetické koncepce (Šklovského metoda ozvláštnění). Dále uvádí tři autory konceptuálního umění, na jejichž tvorbě ukazuje využití teorie v praxi. Poté se přesouvá k uměleckému hnutí, které naopak s principy tvorby konceptuálního umění nesouhlasí (spor mezi Stuckistickým hnutím a konceptuálním uměním, malba x koncept). Nakonec objasňuje vztah a vzájemnou blízkost mezi konceptualismem a filosofií.
The Art of Idea. Theory of Conceptual Art.
Keywords: konceptuální umění; myšlenka; koncept; dematerializace; filosofie; ozvláštnění; stuckismus; conceptual art; idea; concept; dematerialisation; philosophy; refinement; stuckism