Role koordinátora dobrovolníků ve zdravotně sociální oblasti - Codlová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Přestože je koordinátor dobrovolníků klíčovou postavou dobrovolnického managementu, o roli koordinátora, náplni jeho práce a osobnostních dispozicích, které potřebuje ke své profesi, již moc nevíme a potřebné materiály, týkající se této problematiky chybí. Teoretická část předkládané práce ve stručnosti vysvětluje základní pojmy, jako je dobrovolnictví, dobrovolník a dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti. Podrobně se věnuje osobě koordinátora dobrovolníků. Cílem bakalářské práce je zmapovat náplň práce koordinátora dobrovolníků ve zdravotně sociální oblasti, jejich motivaci k vykonávání této činnosti a osobnostní charakteristiky. Hypotézy: 1.Koordinátoři dobrovolníků absolvovali výcvik, který pořádá Národní dobrovolnické centrum Hestia. 2.Za nejdůležitější považují koordinátoři dobrovolníků schopnosti komunikační a organizační. 3.Nejčastější motivací k práci koordinátorů dobrovolníků je možnost seberealizace. Zvolenou metodou je dotazování, technikou dotazníků s náhodně vybranými koordinátory dobrovolníků a dobrovolníky ve zdravotně sociální oblasti z dobrovolnických center v celé ČR. Další použitou metodou je analýza dokumentů, s použitím techniky obsahové analýzy dat. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že náplň práce koordinátora dobrovolníků je velmi široká. Za nejdůležitější považují koordinátoři i dobrovolníci schopnosti komunikační a organizační. Hlavní motivací k činnosti je získávání nových zkušeností a možnost seberealizace. Provedený výzkum potvrdil druhou a třetí hypotézu, třetí hypotéza potvrzena nebyla. Uvedenou bakalářskou práci je možné využít pro organizace, zabývající se výcvikem koordinátorů dobrovolníků, což je v ČR Národní dobrovolnické centrum Hestia a jako manuál pro samotné účastníky výzkumu.
Volunteer co-ordinator´s role in health and social services
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; koordinátor dobrovolníků; zdravotně sociální oblast.; Volunteerism; volunteer; volunteer´s co-ordinator; health and social services.