Přítomnost otců u porodu z retrospektivního pohledu obou rodičů - Matyášová, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
Pomoc při porodu se v různých kulturních společenstvích a historických obdobích uplatňovala různými způsoby. Porod však vždy byl rodinnou událostí, které se otec účastnil ať přímo či nepřímo. Posledních deset let odhaluje, že úloha muže trojúhelníku matka, novorozenec a otec, je naprosto nezastupitelná a pozitivně se promítá do vztahu k matce- partnerce, ale i k samotnému dítěti. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, do jaké míry je přítomnost otce u porodu spontánní přání obou rodičů a nebo zda jde převážně o přání rodičky. Na základě vlastní zkušenosti z praxe byla stanovena tato hypotéza: Přítomnost otce u porodu je v převážné míře spontánní přání obou rodičů. K ověření hypotézy byla zvolena forma kvantitativního výzkumu. Sběr dat probíhal pomocí dotazníku, který obsahoval 16 otázek pro matky a 16 otázek pro otce. Otázky byly pro obě skupiny respondentů stejné. Dotazník byl anonymní. Výzkumný soubor pro dotazníkové šetření tvořily matky, které rodily v českobudějovické nemocnici, a.s. a jejich partneři přítomni u porodu. Výzkumný soubor tvořilo 56 párů respondentů. Výsledky této práce ukazují, že přítomnost partnera u porodu je z převážné části spontánním přáním nastávajících rodičů. Je patrné, že budoucí tatínci již během těhotenství partnerky, sami shánějí potřebné informace o průběhu těhotenství a porodu. Prožívají těhotenství společně se ženou, nezaujímají ke graviditě partnerky lhostejný postoj. Je patrná aktivní příprava nastávajících párů k porodu. Hodnocení negativ a pozitiv přítomnosti otce u porodu je subjektivní a velmi individuální. Pokud je přítomnost partnera u porodu společné přání nastávajících rodičů, je porod jejich potomka neocenitelným zážitkem v jejich životě.
Both parents´ retrospective view of a labour in the presence of fathers
Keywords: Porod; otec; matka; příprava k porodu; childbirth; father; mother; preparation for the childbirth