Decentralized energy policy in a selected EU country - Schaefer, Justin Calvin (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem práce je analyzovat posledních padesát let energetické politiky v Dánsku a získat představu o tom, jak se Dánsko stalo jedním z evropských lídrů v dekarbonizaci ekonomiky a rozvoji obnovitelných zdrojů energie. Práce má rešeršní povahu a vychází z širokého přehledu akademických článků a knih o decentralizované výrobě energie a změně klimatu a zpráv vládních a mezinárodních organizací. Část věnovaná analýze a výsledkům je rozdělena do tří částí, které pokrývají tři fáze dánské energetické transformace a analyzují různé vládní politiky prováděné v těchto fázích. - První fáze: Prvotní nárůst výroby energie z obnovitelných zdrojů do energetického systému. - Fáze druhá: Hledání řešení nestability dodávek obnovitelných zdrojů energie, když je výroba energie z obnovitelných zdrojů mezi 40 a 50 %. - Třetí fáze: Hledání řešení pro ukládání v systému 100 % obnovitelné energie. Výzkum vedl k některým důležitým zjištěním, které jsou užitečné pro další státy, jež se snaží dekarbonizovat své ekonomiky. Práce je uzavřena vybranými politickými doporučeními.
Decentralized energy policy in a selected EU country
Keywords: Dánsko; decentralizovaná energetika; dekarbonizace; komunitní vlastnictví; chytrá energie; Denmark; decentralized energy; decarbonisation; community ownership; smart energy systems; renewable energy; wind turbines.