Výživa sportovních koní zaměřených na soutěže všestrannosti - Sedláková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce hodnotí systém krmení a výživy sportovních koní, kteří jsou zaměřeni na soutěže všestrannosti. Zabývá se významem a potřebou energie, jednotlivých živin, minerálních látek a vitamínů. Dále se zabývá technikou krmení koní v jednotlivých období tréninku. Vlastní práce je zaměřena na hodnocení přijmu energie a zastoupení živin v krmné dávce v období tréninku, při soutěži a v zimním období odpočinku. Krmné dávky jsou hodnoceny u skupiny devíti koní, různých plemen, věku, hmotnosti a výkonností. Zjištěné hodnoty jsou porovnávány s normou potřeby živin pro koně. Sledovanými ukazateli jsou: energie, stravitelné dusíkaté látky, jednotlivé makroprvky a mikroprvky, vitamín A a vitamín E. Z výsledků vyplynulo, že krmení koní je individuální záležitostí. Příjem energie a živin byl ve všech případech tolerovatelný.
Nutrition of sport horses focused for the eventing competition
Keywords: koně; výživa koní; krmná dávka; všestrannost; horses; nutrition of horses; feeding ration; eventing