Krajina a prostředí románů Petera Maye (The Lewis Trilogy, The Enzo Files) - Fixová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se soustředí na popis skotské krajiny, zejména souostroví Hebridy (trilogie: The Blackhouse, The Lewis Man, The Ches Man) v kontrastu s popisem přírody a krajiny v sérii románů z evropského kontinentu (The Enzo Files) skotského regionálního autora Petera Maye. Ve srovnání s popisem přírody a krajiny francouzského venkova v románu The Critic práce zahrne autorovo líčení prostředí velkoměsta v románu Extraordinary People. Práce dále charakterizuje žánr Mayových románů (kriminální thriller) a bude zkoumat vztah popisů krajiny a místa zápletky k prvkům zmíněného žánru (motivy napětí a tajemství, násilí, zločinu a emocionálně vypjatých životních situací). Práce se dále bude snažit sledovat vztah autora k regionu a k tradici skotské regionální literatury.
Landscape and Environment of Peter May's Novels
Keywords: kriminální román; Skotsko; prostor; moderní literatura; crime novel; Scotland; space; modern literature