Sociální práce jako profese lidských práv - Hudcová, Erika (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá zákony na ochranu lidských práv, občanskou společností, teorií i praxí sociální práce a hodnotami, které jsou východiskem pro praxi sociální práce. Hledá odpověď na otázku, zda je sociální práce profesí lidských práv, a jestli sociální pracovníci plní úlohu prostředníků mezi společností a klienty sociální práce.Sociální práce rezignovala na teoretický rozvoj, je degradována na výkon sociální politiky. Neplní roli prostředníka mezi společností a klienty. V České republice dochází k porušování lidských práv, nebo nejsou naplňována zcela. Sociální práce selhává v oblasti prevence porušování lidských práv.
Social Work as Human Rights Profession
Keywords: lidská práva; sociální práce; sociální pracovník; občanská společnost; hodnoty; zákony; human rights; social work; social worker; civil society; values; legislations